Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens

Expo / Expo's / Musea

- Van 5 juni tot en met 15 november 2009 loopt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen de tentoonstelling REUNIE. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Meesterwerken uit het Koninklijk Museum terug in de Kathedraal. De tentoonstelling staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.
1559 was het oprichtingsjaar van het bisdom Antwerpen. 450 jaar geleden werd de Onze-Lieve-Vrouwekerk omgedoopt tot de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een verjaardag om te vieren met een prestigieuze tentoonstelling!
In haar 450-jarig bestaan groeide de Kathedraal uit tot een ware schatkamer van religieuze kunst, geschilderd en gebeeldhouwd door gereputeerde meesters. Ze sierden de zuilen, kapellen en wanden van de Kathedraal tot aan de Franse Revolutie. In de nasleep van deze omwenteling vonden heel wat altaarstukken onderdak in musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was er Ã_©Ã_©n van.
De hechte samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen maakt het mogelijk om acht van de mooiste altaarstukken uit de museumcollectie terug te brengen naar de Kathedraal. Naast deze werken stelt ook de Kathedraal er acht uit haar vaste collectie tentoon. Het gaat hier over veelal imposante werken, hoofdzakelijk triptieken van vaak wel 5m breed en 3m hoog die in het huidige kathedraalinterieur geÃ_¯ntegreerd zullen worden. Deze unieke Ã,Â'in situÃ,Â' hereniging geeft de bezoeker een spectaculair overzicht van meesterwerken uit de Gouden Eeuw van de Antwerpse schilderschool.


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen
Handschoenmarkt 2000 Antwerpen
+32 3 2139951 Tel2

Over Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens

'Kniel, kniel'

In de kathedraal is het moeilijk om niet gelovig te zijn. Ga in de middenbeuk staan en laat je blik omhoogvoeren langs de ranke spitsbogen, tot je ogen het goddelijke licht slikken. De ziel zingt zich los uit haar vadsig omhulsel. Diep vanbinnen fluistert iets: kniel, kniel. Het is een fantastisch, glorieus bouwwerk en het is een beetje zoals je oude grootmoeder bezoeken. Elke keer vraag je je af; waarom kom ik niet elke week?
Momenteel is er een machtige tentoonstelling van oude altaarstukken. Topwerken uit de zestiende en zeventiende eeuw, toen Antwerpen the place to be was, en onze schilders de absolute wereldtop vormden. Vroeger had iedere gilde zijn eigen kapel in de kathedraal. De juiste plaats in de kerk weerspiegelde het prestige van het beroep. Hoe dichter bij het altaar, hoe meer aanzien.Het interieur van de kerk was een geïdealiseerde blauwdruk van de samenleving. Elke beroepgroep gaf het beste van zichzelf aan een pilaar en schraagde zo het huis van god. Bij elke gildekapel hoorde een monumentaal schilderij, meestal een drieluik, dat enkel op speciale feestdagen openging. De onderwerpen zijn religieus, maar meestal is er ook een verband met de opdrachtgevende gilde.
Deze werken zijn na de Franse revolutie verdwenen en, via omwegen, in het Museum voor Schone Kunsten beland. In november gaat het museum dicht voor renovatie, en de altaarstukken worden nu al even terug op de originele plek gehangen. Op de audiotape krijg je informatie over de gilde en petites histoires die je terugvoeren naar de zestiende en zeventiende eeuw.
Een verschil met de museum-opstelling is dat de werken erg hoog hangen. In die optiek werden ze ook geschilderd. Het zijn bijbelse taferelen die moeten vervoeren en imponeren. Rubens, Quinten Matsijs en de anderen gooien alle registers open en je staat er met open mond bij. Mochten de Vlaamse meesters nu leven, ze zouden naar Hollywood trekken. Hun doeken zijn filmische vertellingen vol actie en drama, waar je wel een kwartier op kan turen. Na een tijdje doet je nek pijn van het naar boven kijken. Gelukkig kan pijn, net zoals Schoonheid, een mystiek pad naar god zijn. Dat zie je maar al te goed op de doeken. Naast de vele kruisigingen worden heiligen op allerlei gruwelijke manieren omgebracht. Maar met zulke verheven blik in de ogen dat je je afvraagt of ze ervan genieten.

      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Expo / Expo's / Musea

Meest bekeken events

Vandaag 187 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

zoek op genre

Expo (114), Kids (94), Muziek (72), Party (15), Podium (89)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden