Architecten 2012

Expo / Expo's / Musea

Verbeke


Verbeke Foundation

Waar en wanneer

Verbeke Foundation
Westakker , Kemzeke
elke dag van 7 september tot 7 augustus 2015

Over Architecten 2012

Geen beter gif tegen de lusteloosheid van de nazomer dan een middagje Verbeke Foundation. We bollen een kwartier richting zee op de E34 en rijden eraf in Kemzeke/Stekene. Met de motregen in de kop beginnen we rond te struinen op het 11 hectaren grote domein van de stichting. Geen mens te zien.
We lopen langs de vijver en belanden in de Dome. Een ronde open tempel zonder religie, opgebouwd uit balken van 1 meter lang. Onze ademhaling neemt vanzelf een meditatief ritme aan. Alsof je in een grote long zit. Dit is de ideale plek om samen lang te zwijgen.
Verder komen we langs een namaakkerkhof. Een huis dat enkel uit ramen bestaat. Bijenkorven met een boodschap. Dan zien we dat er op de rand van het domein gebouwd wordt. Er staan drie grote bouwkranen en de aarde is er door rupsbanden omgeploegd. In het zand ligt een doorregend maar nog intact Petit-Beurrekoekje. Ernaast staat een achtergelaten theepot. We staan er veel te lang naar te kijken. Als je even op dit domein rondloopt, glimmen de dingen in een ander licht. Dan stoten we onder de bouwkranen op een reusachtige witte molenwiek in het hoge gras. Het zal niet waar zijn! Verbeke bouwt hier dus zijn eigen windmolen! De Don Quichote van Kemzeke gaat de natuurkrachten te lijf, en binnenkort zijn ze hier zelfvoorziend. Enkele minuten wanen we ons op een bouwwerf voor een windmolen. Dan begint de twijfel toe te slaan. Een beetje verder ligt er nog zo'n immense wiek, gracieus als een neergeschoten albatros. Naast de tweede wiek ligt een grote tros glascontainers. Mmmm. Een derde wiek is doormidden gezaagd en iemand heeft er zo'n glascontainer ingepropt. Daarnaast, op een open plek, staat een houten paal waarrond vier klassieke molenwieken liggen, gemaakt met stukken plastic en oude balkjes.
We beginnen luidop te lachen. Heel dit opzet is een kunstwerk. Dit is een soort recyclage van de recyclage. Een groteske dans met het discours van de duurzaamheid. De kranen staan erbij te grijnzen. Wie heeft hier zoveel moeite in gestoken? Wie heeft hier lol mee gehad? Geen naamkaartje te vinden. Op de website leren we dat het gaat om een 'ongoing project' van het Nederlandse collectief architecten 2012.
Dat is het heerlijke aan deze stichting. Organisch, chaotisch, onnozel en af en toe bonk erop. Vanuit de vergeefse koppigheid dat de dingen betekenis hebben. 'De Verbeke Foundation wil geen oase zijn', staat er in de folder. Maar misschien is het wel de verste missiepost in het oerwoud van de banaliteit.

      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Architecten 2012

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Expo / Expo's / Musea

Meest bekeken events

Vandaag 0 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

zoek op genre

Expo (111), Kids (91), Muziek (82), Party (25), Podium (78)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden