Ben X, de musical

Podium / Musical

- Ben is een eenzame, licht autistische jongen die op school zwaar gepest wordt. Hij probeert de echte wereld zoveel mogelijk te ontvluchten en kruipt daarbij steeds dieper in zijn droomwereld: een virtuele wereld in een computergame. Wanneer Ben voor de zoveelste keer het slachtoffer wordt van zijn pestende klasgenoten, slaan de stoppen door. Hij wil dood, hij wil een 'end game' zoals hij het zelf noemt. Door middel van snelwissellend live camerawerk, gigantische projecties en prachtig gecomponeerde muziek die de leefwereld van Ben in beeld brengen, word je volledig meegezogen in het verhaal. In een regie van Frank Van Laecke, muziek van Dirk Brossé en teksten van Allard Blom.


Musical van Vlaanderen

Over Ben X, de musical

'Ben X schrijft musicalgeschiedenis in Vlaanderen'

Een mens moet even zuinig zijn met straffe complimenten als met rode pepers in een tom yamsoep. Maar deze keer overschrijden we met plezier de grens, want Ben X schrijft musicalgeschiedenis in Vlaanderen.
Even recapituleren. Onze persoonlijke mijlpalen in de Vlaamse musicalgeschiedenis: Jesus Christ Superstar (1985, met Marijn Devalck en Daan van den Durpel). Dit sluitstuk van theater Arena in Gent was meteen ook de start van de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
Zij zorgden voor een volgende heerlijk ouderwetse mijlpaal: She Loves Me (2002). Music Hall zette Vlaanderen op de wereldkaart met Les Misérables (1998), voor velen toch nog altijd dé referentie. En nu is er dus Ben X: een eigentijdse creatie om u tegen te zeggen.
Het thema van Ben X (autistische jongen wordt gepest en vlucht in computergames) krijgt een verbluffende vormgeving. Het digitale decor (een gigantische video-led-wall) is gelukkig geen valkuil: de acteurs lopen niet verloren en krijgen voldoende ruimte om hun personages neer te zetten.
Musical is geen film en ook geen theater en dat hebben regisseur Frank Van Laecke en choreograaf Martin Michel zeer goed begrepen. Ze kiezen voor een afstandelijke, bijna steriele aanpak en zorgen er zo voor dat het zwaar beladen thema niet uitglijdt tot een tearjerker. Wat niet wil zeggen dat Ben X niet beklijft. Integendeel. De brooddoosscène tussen de hoofdrolspeler en leraar Jan Schepens blijft aan de ribben plakken.
Meer warm aanbevolen talent: Bens moeder (Marleen Van Der Loo) en vooral Bens vader (Peter Van De Velde). Vergeet trouwens de robuuste macho-Peter uit Oliver!, The Sound of Music of Beauty and the Beast. In Ben X laat hij ons kennismaken met de broze machteloosheid van een gescheiden vader. En dan is er nog de jonge Leendert De Vis. Hij draagt de voorstelling en neemt ons mee in zijn verhaal. Sterk.
Als we één punt van kritiek hebben, is het dat de makers er naar het einde toe niet in slagen om het verhaal duidelijk te maken. Pleegt Ben nu zelfmoord of zet hij zijn zelfmoord in scène? Feit blijft dat de beelden van Het Journaal en de crematiescène ons opnieuw in de realiteit brengen. Weg afstandelijkheid. Het staat haaks op alle indrukwekkende scènes daarvoor. De slotscène mist daarmee peper en wordt eerder een tearjerker. Deze ingreep naar de realiteit werkt misschien bij een film of in een boek, maar niet altijd bij musical. Jammer maar helaas.
Voor de rest is Ben X verbluffend, ontroerend en helemaal 2012.

woord Gui Van Roy
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Ben X, de musical

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

Meest bekeken events

Vandaag 0 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

zoek op genre

Expo (104), Kids (87), Muziek (89), Party (23), Podium (78)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden