JIMMIE DURHAM : Een kwestie van leven en dood en zingen

Expo / Expo's / Musea

- Zijn werk is diepgaand en toegankelijk, politiek en persoonlijk, en zowel van het moment als de gangbare tendensen voorbij. Hij stelt scherpe vragen over het bestaan en oefent een grote invloed uit op verschillende generaties kunstenaars, curators, theoretici en kunstliefhebbers wereldwijd. Het M HKA brengt het meest volledige overzicht van zijn werk tot nog toe. De tentoonstelling belicht uitvoerig zijn praktijk als activist, essayist, poëet, performancekunstenaar en beeldhouwer en schenkt ruime aandacht aan in Europa nooit eerder vertoond werk uit de jaren zestig en documentair materiaal. De tentoonstelling reist nadien verder naar verschillende locaties in Europa en naar Mexico.But writing! What an invention! What a marvelous monstrosity! When I write I know that I am drawing.()As an invention, writing has replaced memory with law, and therefore metaphor with truth. Writing invented history and tied us to it. All of us who write, then, or use words in any way, have the responsibility to become poets. Jimmie Durham, 2003Bron: UiTinVlaanderen.be


M HKA
Leuvenstraat 32
Antwerpen 2000
www.muhka.be

Over JIMMIE DURHAM : Een kwestie van leven en dood en zingen

Voorwaarde nummer 1 om kunstenaar te worden: doorbreek limieten. En Jimmie Durham, Amerikaans indiaan, overstijgt vele grenzen. Al sinds 1994 woont hij in Europa. In zijn retrospectieve in het M HKA brengt Durham een halfbloedige mengvorm van culturen en disciplines.
Achteraan in de inkomhal staat 'Vitrine of Childish Delights'. Het werk verwijst naar 'Het laatste oordeel' van Hieronymus Bosch. We zien een apocalyptisch stilleven met bizarre zeewezens en vogels. Is het door slechte cowboyfilms dat we dit angstaanjagend tafereel ook associëren met indianen? Met gevederde en scalperende woestelingen? In ieder geval: het heeft wel wat, een indiaan die naar Bosch verwijst.
Durham speelt met zijn roots. De 'Staffs to Mark the Center of the World' zijn houten toverpalen. Durham heeft er doekjes, spiegels en naamkaartjes aan vastgepind. De stokken kunnen slechte gedachten en geesten doen verdwijnen. Maar je kan ze ook gewoon gebruiken 'om je op te maken als je in het centrum van de wereld komt.' Begrijpt u het? Wij niet. Ach, we zullen ze wellicht nooit helemaal begrijpen, die anders-dan-Europese culturen. Of was dat de boodschap niet, Jimmie Durham?
Deze kunstenaar zet je graag op het verkeerde been. Daarvoor gebruikt hij geregeld humor. Zijn grapjes zijn ongekunsteld en sympathiek. Daarom werken ze ook. In 'Prehistoric Stone Tool' hangt een steen naast een beschreven bord. Met de steen zijn in het bord deuken geslagen. De begeleidende tekst begint met een bespiegeling over het waarschijnlijke gebruik van deze steen als moordwapen. In het midden gaat de tekst over op een luide ow!, om te eindigen met een pijnlijke ouch!. Een strijd op leven en dood tussen artiest en artefact.
In 'Rocks encouraged' wijkt de grapjas voor de poëet. In een afgesloten ruimte liggen versteende houtsblokken. In deze eeuwigheid ademende sfeer hangt een gedicht van Durham aan de muur. Het leest als een verhaal over en van indianen, die hun oorspronkelijke waarden verloren zijn. Maar er is hoop. Ze hebben de tijd aan hun kant. Bomen gaven immers zaden. En de rotsen zijn er om hen aan te moedigen.
Cultuurmenger, dichter, steen- en houtbewerker, performance artiest, humorist, beeldhouwer- en beeldenstormer, Amerikaanse indiaan en ondertussen ook halfbloed Europeaan: we zeiden het al, Durham overstijgt vele grenzen. Hij past niet in een hokje. Of misschien toch eentje. Het hokje van de kunstenaar die je moet gaan bekijken.

woord Ive Van Orshoven
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over JIMMIE DURHAM : Een kwestie van leven en dood en zingen

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Expo / Expo's / Musea

Meest bekeken events

Vandaag 0 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

zoek op genre

Expo (104), Kids (87), Muziek (89), Party (23), Podium (78)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden