Thomas Schütte

Expo / Expo's / Musea

Op vraag van het Middelheimmuseum bouwt architect Paul Robbrecht een halfopen paviljoen om de tentoonstellingsmogelijkheden te maximaliseren. Het nieuwe stalen paviljoen zal aan kwetsbare werken beschutting bieden, zonder ze van hun omgeving te isoleren. De constructie wordt op 26 mei 2012 ingehuldigd met een exclusieve tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954).


Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
Antwerpen 2 2020

Over Thomas Schütte

Onlangs waren we met de kinderen op de kermis. Dat onvervalste, zuivere plezier op de kindermolen! Het doet je als ouder smelten, en toch... Toch voel je ook enige jaloezie. 'Waar en wanneer ben ik dat talent voor oprechte vreugde kwijtgeraakt?' denk je dan. En kijk: vandaag hadden we het gevoel weer te pakken, in het Middelheimmuseum.
Dat heeft zichzelf zoals elke zomer weten te vernieuwen. Maar deze keer is de verandering een metamorfose. Het park heeft er immers vijf hectare bijgekregen. In wat voorheen een bloementuin was, zien we nu een paviljoen staan van architect Paul Robbrecht. Binnenin het groene paviljoen merk je pas hoe geslaagd dit open gebouw is. Natuur en museum smelten samen. Hier kan je zelfs schilderijen tussen de bomen tentoonstellen. Wel jammer dat de werken van Thomas Schütte weinig aanspreken. We zien vele hoofden op sokkels, in verschillende vormen. In een hoek staat er een collectie urnes. Mooie urnes, dat wel. Maar als kunst veeleer droog. Ach, wat zou het? Een prachtig voetbalstadion ga je toch ook niet beoordelen op een te droge grasmat? Die ligt er ook niet permanent.
Even verder doemt Bidon Bleu van Roman Signer op. Een metershoge schans eindigt in een betonnen bunker. Tijdens de opening heeft Signer een blauwe ton naar beneden laten denderen. Het resultaat is een geplet stuk metaal. Bidon Bleu speelt in op de opwinding veroorzaakt door de zwaartekracht. De schans is van een classicistische eenvoud en schoonheid, maar spreekt toch vooral aan door haar hoogte. Tegelijk huiver je bij de gedachte aan haar destructief vermogen. En eigenlijk zou je ook wel eens iets naar beneden willen laten rijden. Een autootje van ons zoontje, bijvoorbeeld. Of twee, dan kunnen we meteen een race houden. Heerlijk, dat contact met de kinderfantasie.
In het Braempaviljoen moet je dan weer eerst plastic pantoffeltjes aantrekken. Daarmee kan je het tapijt betreden waarop Wilhelm en Kraus werken uit de vaste collectie hebben opgesteld. De gele loper en de houten kastjes doen ons sterk denken aan Ikea. Topwerken in een betaalbaar designsfeertje: verrassend. Maar ook bizar om hier een Rodin te zien staan.
Ons geeft het Ikeagevoel altijd honger en dorst. Dat treft, want het Middelheim heeft voortaan een eigen bar. Het is daar dat we vaststellen dat ook het orale uit de kindertijd nog sterk aanwezig is. De chocomelk van vroeger is nu vervangen door bier. En dat smaakt nog beter wanneer het artistiek verantwoord is.

woord Ive Van Orshoven
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Thomas Schütte

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Expo / Expo's / Musea

Meest bekeken events

Vandaag 135 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

zoek op genre

Expo (107), Kids (86), Muziek (85), Party (24), Podium (78)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden