The House That Built Us

Podium / Theater

- Een huis in de stad wordt met sloop bedreigd. Vanop zijn sterfbed vertelt het zijn levensverhaal. Het huis is door de jaren heen een thuis geweest voor vele verschillende bewoners. Het heeft hen stuk voor stuk zien komen en gaan. Het heeft generaties zien zoeken naar een beetje geluk.
Op welk ritme de bewoners zich ook voortbewogen, hun innerlijke gevechten bleven onveranderd. Laat je samen met het huis meevoeren door de muziek die van de jaren 30 tot nu door de radio heeft geschald. Tachtig jaar geschiedenis op kleine schaal. Zo zag je de 20ste eeuw nog nooit.

Neem plaats op onze tribune en kijk naar het huis waar wordt gedanst op klanken uit het verleden. Een voorstelling zonder woorden, maar met veel verhalen. THE HOUSE THAT BUILT US speelt in openlucht, als het koud of nat is breng je best een (regen)jas mee.
UNM was eerder al te gast bij Zomer van Antwerpen met de voorstelling TUSSEN HOND EN WOLF.


www.unm.be

Over The House That Built Us

Het jonge gezelschap (slash 'organisatie ter bevordering van levenslust', aldus hun website) UNM (Kyoko Scholiers, Maarten Westra Hoekzema en Louis van der Waal) brak in 2009 potten op de Zomer van Antwerpen met het fascinerende liefdesverhaal Tussen hond en wolf, dat de toeschouwers konden beleven vanuit een rijdende tribune. Dit jaar komen ze terug met The house that built us, opnieuw een locatievoorstelling, waarin een oud huis en zijn bewoners de hoofdrol spelen. Wat heeft UNM met locatietheater? Kyoko Scholiers: 'Ik word sneller geprikkeld op locatie dan in de black box van een theater. In een zaal kan je natuurlijk ook iets meemaken, maar ik heb het gevoel dat ik mijn meest maffe ideeën krijg buiten de context van het reguliere theater.' Dit maffe idee overkwam Scholiers in ieder geval in een zeer niet-artistieke context: aan de afwas. 'Ja, terwijl ik stond af te wassen hoorde ik eindeloos hetzelfde liedje in repeat, iets van The Stranglers, en ik zag ons in mijn verbeelding met z'n drieën een hele geschiedenis dansen - hoewel we alle drie geen dansers zijn. Ik vind het sowieso leuk om grenzen met andere disciplines af te tasten, en dus dacht ik 'Waarom geen verhaal uitwerken met dans?'' UNM riep de hulp in van choreograaf Koen De Preter en ontwikkelde samen met een hoop figuranten een verhaal van kleine menselijke geschiedenissen tegen de achtergrond van de grote, historische gebeurtenissen. 'Dat huis is gebouwd in 1932, het omspant dus tachtig jaar, een heel mensenleven. Je ziet de bewoners komen en gaan, en tegelijkertijd ook de geschiedenis verglijden. De muziek evolueert mee in de tijd, van de jaren dertig tot nu, en wordt doorspekt met ingelaste stukjes radio. De toeschouwer zal zich zo steeds kunnen oriënteren in de tijd, maar in feite willen we het natuurlijk vooral over de mensen hebben, over de banale, kleine dingen die mensen 200 jaar geleden voelden en die ze over 300 jaar nog zullen voelen - het dagelijks geworstel met het leven.' Dat alles krijgt gestalte zonder woorden, louter in lichamen die zich in en rond het oude huis bewegen. 'Er zit veel variatie in de scènes: nu eens zijn ze poëtisch en verstild, filmisch bijna, dan weer gaan we in uitbundige musicaloverdrive.' (lacht)

woord Evelyne Coussens
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over The House That Built Us

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Podium / Theater

Meest bekeken events

Vandaag 0 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

zoek op genre

Expo (114), Kids (91), Muziek (83), Party (23), Podium (88)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden