Het Theaterfestival

Podium / Theater

- In 2012 is Het Theaterfestival opnieuw te gast in deSingel. Het festival, dat afwisselend in Brussel en in Antwerpen plaatsvindt, is de gedroomde aanhef van een nieuw en spannend podiumkunstenseizoen.
Het hoofdprogramma van het festival is een 'best of' van de tien meest belangwekkende voorstellingen van het voorbije seizoen, zorgvuldig geselecteerd door een professionele jury. Die bestaat voor de editie 2012 uit Bert Anciaux, Kristien De Proost (Tristero), Eddie Guldolf (C-mine Genk), Geert Overdam (Festival Boulevard) en Wouter Hillaert (De Standaard).

Samen zagen ze ruim vijfhonderd voorstellingen die een zo groot mogelijk spectrum van genres binnen de podiumkunsten vertegenwoordigen. Naast teksttheater en performance komen ook dans en muziektheater, kinder- en jeugdtheater aan bod. Hieruit koos de jury tien producties, die nu voor iedereen nog één keer te zien zijn, net voor de start van het nieuwe theaterseizoen.
Daarnaast selecteerde de jury ook twee voorstellingen uit de keuze van het Nederlands Theaterfestival (www.tf.nl) en vijf producties voor Circuit X (www.circuitx.be). Deze reeks voorstellingen van jonge theatermakers krijgt extra aandacht op Het Theaterfestival en gaat daarna op tournee langs de cultuurcentra in Vlaanderen.

Het Theaterfestival is ook een plek van ontmoeting, reflectie en debat. De aftrap van het festival gebeurt traditiegetrouw met de State of the Union, uitgesproken door een opiniemaker. In samenwerking met het Vlaams Theater Instituut organiseert Het Theaterfestival een conferentie rond 'samenwerking in de podiumkunsten'. Daarnaast belicht een expo de geschiedenis van het theater vanaf de jaren vijftig. En tenslotte is er de jaarlijkse uitreiking van de Cultuurprijs Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap. Bron:De Singel


De Singel en Monty

Over Het Theaterfestival

Bogaerdt/VanderSchoot onderzoekt de 'bimboficering' van de vrouw

Jubel en juich, want Het Theaterfestival, dat pendelt tussen Brussel en Antwerpen, stopt dit jaar weer bij ons! Deze 'nieuwjaarsbrief van de podiumkunsten' werpt de onvermijdelijke terugblik op het afgelopen seizoen én presenteert de nodige jonge beloften voor het nieuwe. Een professionele jury stond in voor de selectie. Lees hier onze 'best of' van hun best of
It's going to get worse and worse and worse, my friend stevent, geheel volgens de opzet, crescendo richting waanzin. Voetvolk onderzocht het fenomeen van de speech en oppert dat de kracht ervan afhangt van de staat van extase van de spreker. De dansers geven het maximum van zichzelf om het publiek te begeesteren!
Maar ook BIMBO weet de aandacht te trekken. Met deze beeldende installatie die balanceert tussen een R&B clip en een nachtmerrie voegt Bogaerdt/VanderSchoot nog wat schaars gekleed vrouwelijk schoon aan de publieke overdaad toe. Ter motivatie dient een onderzoek naar de bimboficering van de vrouw, dat de rol van porno en het effect ervan op onze maatschappij in vraag stelt.
Bruno Vanden Broecke en Wim Helsen weten dan weer de belangstelling te wekken met hun tomeloze ambitie. Gij die mij niet ziet hebben ze immers geschreven om anno 2212 nog steeds mee op de planken te staan. Over Brussel-Halle-Vilvoorde gaat het tot onze opluchting niet. Wel over een ferme brok maatschappelijke miserie, die de performers terugschroeven tot één enkele kwaad: onze eigen mentale onzekerheid. Hun formule voor tijdloosheid? Neem de menselijke psyche onder de loep en doorspek met plezier, pijn en betekenis. Simpel, toch?
Een stuk dat de les goed begrepen heeft, is de mythe van Tereus: een slordige 2000 jaar na datum wordt het nog steeds opgevoerd! Ditmaal vrij geïnterpreteerd door ensemble Leporello en voorzien van de iets aanlokkelijkere titel Twee meisjes en een schurk. De jongste versie van het verhaal van de twee Griekse prinsessen belooft extra veel lust, liefde en dodelijke wraakzucht. Dit alles krijgt nog een hoger dramagehalte dankzij de muziek van Guido Belcanto.
En ook de legende van Sint-Christoffel gaat al even mee. Toch zorgt het verhaal over de schrik voor het onverwachte, een dikke 1500 na het optekenen van de feiten, nog voor de verrassing van het seizoen. Silence Fini/De Werf geeft met Het fantastische leven van de heilige Sint-Christoffel zoals samengevat in twaalf taferelen en drie liederen de patroonheilige van ondermeer reizigers, schatgravers en fruithandelaren een fikse imago boost.

woord Joni Horemans
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Het Theaterfestival

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Podium / Theater

Meest bekeken events

Vandaag 0 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

zoek op genre

Expo (114), Kids (94), Muziek (72), Party (17), Podium (97)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden