Gerrit Thomas Rietveld

Expo / Expo's / Musea

- Het is bijna een kwart eeuw geleden dat er rond het belangrijke werk van ontwerper en architect Gerrit Rietveld (1888 - 1964) een tentoonstelling door een galerie is georganiseerd. Uit de biografie, opgesteld door het Rietveld Schröder Archief, kan men afleiden dat de laatste twee galerie tentoonstellingen van de kunstenaar in 1988 gehouden zijn bij Barry Friedman New York en de Struve Gallery Chicago. In de periode na 1990 worden de tentoonstellingen schaars en uitsluitend museaal. Rietveld's biografie wordt afgesloten met de recente tentoonstelling "Die Revolution des Raums" in het prestigieuze Vitra Design Museum te Wheil am Rhein.Wellicht komt de schaarste aan exposure deels voort uit praktische overwegingen.Er hangt een mystieke waas rond het oeuvre van de meester. De deuren van de specifieke, gesloten kring van nog levende kenissen, experts, restaurateurs, verzamelaars en musea gaan maar mondjesmaat open.Nu en dan wordt weliswaar een authentiek stuk aangeboden bij Sotheby's of Christie's in New York, Londen of Amsterdam maar Rietveld's oeuvre is wijds en ook wijd verspreid, geproduceerd in verschillende periodes en door verschillende producenten. Vaak gaat het om huisvlijt of re-edities die moeilijk te onderscheiden zijn van de authentieke stukken, onder andere gemaakt door meubelmaker Gerard van de Groenekan.Waarom Rietveld?Onze fascinatie voor het modernisme in design en haar symbiose met hedendaagse kunstenaars en ontwerpers kwam uitgebreid aan bod in de succesvolle tentoonstelling 'Reconstruction' in het Studio Job House 2011-2012.'Reconstruction' bracht ons in gesprek met Wim Crouwel die enthousiast en spontaan vertelde over zijn ervaringen met Rietveld en de Rood-blauwe stoel die hij in '55 voor 75 gulden direct bij de meester kocht.Dit verhaal, een gebeurtenis die indirect een contact met Rietveld bijna tastbaar maakt, raakte ons vanwege het intieme karakter en was de oorspronkelijke aanleiding die tot deze expo


Studio Job

Over Gerrit Thomas Rietveld

Een van de beroemdste stoelen ter wereld is neergedaald in Antwerpen. Je kent hem nog uit de les kunstgeschiedenis. Rietveld: een soort driedimensionale functionele Mondriaan. Studio Job stelt in haar grote en luchtige galerij enkele topstukken van de Nederlandse meester tentoon. Daaronder ook de stoel die het zitten terug uitvond.
Een bezoek aan een designstudio blijft intimiderend. Er werken een soort androgyne post-mensen: goed gekleed, hypergecultiveerd, vriendelijk, slank en groot. En ook de interieurs lijken op ruimteschepen die geland zijn uit de toekomst. Breng beter geen kleine kinderen mee, want je kan een slordige drie meter naar beneden totteren van verdieping één tot op het gelijkvloers.
Je mag trouwens nergens aankomen en dat is heel jammer. Wij hebben namelijk altijd gevonden dat die Rietveldstoel eruit ziet als een ergonomische pijnbank. Hoe mooi zou het zijn als ineens blijkt dat je erin wegzakt als boter in een vlootje. En er allerlei heldere, positieve gedachten naar boven borrelen. Ideeën zoals ook Rietveld ze had. De man was een socialist en geloofde met zijn ontwerpen de samenleving te kunnen kneden. De stoel was ontworpen om snel en makkelijk ineen te steken. Zo sparen de arbeiders tijd uit die ze kunnen besteden aan cultuur en sport. De stoel moest ook een esthetische ervaring opwekken, wat zorgt voor harmonie, verfijning en verzachting. Deze effecten hebben dan weer een positieve weerslag op de samenleving als geheel.
Nu sta je ernaar te kijken en vraag je je af wat er overblijft van de droom. Het iconische zitmeubel draait rond op een sokkel en blijft een beetje een raadsel. Want wat maakt dit nu zo goed? Als hij de leuning een beetje langer had gemaakt, was hij dan minder beroemd geworden? Wellicht niet.
Laat ons niet vergeten dat de geschiedenis vol zit met dwaling en collectieve zinsverbijstering. Klinkt misschien een beetje negatief en verward allemaal? Vergeef ons, de geest zat bij die andere stoel in onze stad, waar de Grote Vlaamse Vendelier zich op heeft genesteld.

woord Bart Van Peel
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Gerrit Thomas Rietveld

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer Expo / Expo's / Musea

Meest bekeken events

Vandaag 187 evenementen

DM.city Antwerpen Agenda


ZO MA DI WO DO VR ZA
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

zoek op genre

Expo (114), Kids (94), Muziek (72), Party (15), Podium (89)
metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden