Entre les murs

Drama/Kom. 2u8, 2008

van
Laurent Cantet
cast
François Bégaudeau
oorsprong
Frankrijk
website
www.entrelesmurs-lefilm.fr/site/
Bekijk de trailer van deze film op Cinebel
Entre les murs

Over Entre les murs

'Een uitdagende film over een uitdagend onderwerp'

Soms zit je naar een film te kijken en maak je jezelf de bedenking: 'Moet ik dit nu echt zien?' Dat gold zeker voor ons tijdens het eerste halfuur van dit drama over de beslommeringen van een klas in een middelbare school in een Parijse banlieue. Je moet weten dat wij afstammen van een gedreven onderwijzersgeslacht. Grootmoeder, tante, mams: allemaal maakten ze de ups and downs van het schoolleven van dichtbij mee. De 24-jarige allochtoon die een klas vol pubers terroriseert, het steeds lachende meisje dat zich plots van een dak werpt: geen verhaal kon ons nog verbazen. Tenminste, dat dachten we tot we ons langzaam maar zeker verloren in Laurent Cantets met een Gouden Palm bekroonde meesterwerk.
De regisseur van L'emploi du temps en Vers le sud neemt rustig de tijd om zijn personages voor te stellen. Je maakt kennis met François, de ietwat verwijfde leerkracht Frans die als titularis zal fungeren over een klas vierdejaarsstudenten (hoofdacteur François Begaudeau speelt zichzelf in deze adaptatie van zijn autobiografisch boek). Dan is er Wei, een Aziatische immigrant die allesbehalve perfect Frans praat maar wel geweldige cijfers haalt. Je hebt Esmeralda en Khoumbe, twee praatgrage meisjes die over alles en iedereen een mening hebben. Lastigste klant blijkt echter Souleymane, die zijn Malinese achtergrond gebruikt als sociaal schild.
Entre les murs groeit gaandeweg uit tot de antithese van al die melodramatische 'high school movies' die Hollywood om de zoveel jaren uitspuwt. De non-professionele cast straalt een naturel uit waaraan Freedom Writers- en Dangerous Minds-leerkrachten Hilary Swank en Michelle Pfeiffer een puntje kunnen zuigen. De documentaireachtige 'fly on the wall'-aanpak geeft je het gevoel dat je zelf (terug) op de schoolbanken bent beland. Verwacht echter geen saaie filmversie van Het leven zoals het is: de school. De gespreksonderwerpen die in de klas aangesneden worden, leveren immers spannender, emotioneler en explosiever materiaal op dan de gemiddelde blockbuster.
Cantets camera's - die de schoolmuren nooit ofte nimmer verlaten - registreren een bruisende microkosmos vol vragen zonder antwoorden, discussies zonder einde en mensen met gebreken. Zelfs wanneer hij je met een onverwacht stroperig happy end om de oren lijkt te slaan, haalt hij die conclusie genadeloos onderuit. Een uitdagende film over een uitdagend onderwerp: het kan dus toch!

Entre les murs 1 Entre les murs 2 Entre les murs 3 Entre les murs 4 Entre les murs 5

Synopsis Entre les murs

François maakt zich klaar als leraar van de vierde klas voor een nieuw jaar op een middelbare school in een moeilijke wijk. Culturen en denkwijzen botsen vaak met elkaar in het klaslokaal, die een afspiegeling is van de hedendaagse Franse maatschappij. Hoe vermakelijk en inspirerend de leerlingen ook kunnen zijn, hun moeilijke gedrag kan elk enthousiasme van een onderbetaalde leraar dempen. François staat erop een omgeving te creëren waar respect en aandacht de boventoon voeren. Hij verbaast zijn leerlingen met zijn openheid en oprechtheid, maar ze kunnen het niet nalaten zijn democratische methodes en zijn ethiek stevig op de proef te stellen.

      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Entre les murs

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

Programmatie Entre les murs

Release datum: 01/10/2008

meer Drama/Kom.

DM.city Antwerpen film


zoek op sterren


datum

zaterdag 24/1, zondag 25/1, maandag 26/1, dinsdag 27/1, woensdag 28/1, donderdag 29/1, vrijdag 30/1

genre

Animatie (2) , Avontuur (1) , Drama (1) , Drama/Kom. (1) , Familiefilm (1) , Komedie (1) , Muziek (1)

zoek bioscoop

binnenkort in de zalen

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden