The Hurt Locker

Actie 2u11, 2009

van
Kathryn Bigelow
cast
Christian Camargo, Ralph Fiennes, Brian Geraghty, Evangeline Lilly, David Morse, Guy Pearce, Jeremy Renner
oorsprong
Verenigde Staten
website
thehurtlocker-movie.com/
Bekijk de trailer van deze film op Cinebel
The Hurt Locker 1

Over The Hurt Locker

'Geen prekerig Irakpamflet maar een filmische adrenalinestoot'

Point Break, Near Dark, Strange Days: zie hier drie redenen waarom we de rest van ons leven aan de zijde van filmmaakster Kathryn Bigelow zouden spenderen - dat ze er op haar 58ste nog steeds voortreffelijk uitziet, is natuurlijk mooi meegenomen. Duikbootflop K19: The Widowmaker deed ons een beetje afstand nemen, maar haar nieuwste film zorgt ervoor dat het opnieuw dik aan is. Hoewel The Hurt Locker het verhaal vertelt van een Amerikaanse ontmijningseenheid in Bagdad, gaat het niet om het zoveelste prekerige Irakpamflet. Bigelow ziet de droge, zanderige locatie als de perfecte plek om een kanjer van een actiethriller op te bouwen. Protagonist is William James, een bommenexpert die zeer eigenzinnige methodes hanteert. Dat hij zijn extra dik pak en beschermende helm steeds opnieuw achterlaat wanneer hij een berg explosieven onschadelijk gaat maken, maakt de rest van zijn team meer dan zenuwachtig.
Alles wordt ingezet om je het record nagelbijten te laten breken. Het camerateam van United 93-fotograaf Barry Ackroyd zoomt non-stop in en uit zonder dat je ooit het overzicht op de actie verliest. De indringende score van Hellboy-componist Marco Beltrami en het dreigende sounddesign - die immer aanwezige straaljagers! - zetten je hart in overdrive. En het aantal scènes dat je luidop 'Oh fuck!' richting scherm doet roepen, is amper te tellen. Interessantst van al is de psychologische portrettering van het hoofdpersonage. Dankzij de briljant ingehouden vertolking van Jeremy Renner - een gedoodverfde nevenacteur die wegens zijn karakterkop keer op keer als klootzak mag opdraven - wordt deze wandelende tijdbom een mens van vlees en bloed, die je de waanzin en het verslavende van de oorlog beter doet begrijpen. Dat dit enigma omsingeld wordt door soldaten wiens morele kompassen alle richtingen uitslaan, doet hem trouwens een stuk minder waanzinnig lijken. Het tragische - maar compleet onvoorspelbare - einde doet deze filmische adrenalinestoot boven het gros van de recente golf Irakprenten uitstijgen. Een knaller!

woord Steven Tuffin
The Hurt Locker 2 The Hurt Locker 3 The Hurt Locker 4 The Hurt Locker 5 The Hurt Locker 6

Synopsis The Hurt Locker

Irak. Vezeild in een gevaarlijk kat-en-muisspel, komt een elite ontmijningsteam terecht in een stad, waar iedereen een potentiele vijand is en elk voorwerp een mogelijke bom.

      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over The Hurt Locker

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

Programmatie The Hurt Locker

Release datum: 23/09/2009

DM.city Antwerpen film


zoek op sterren


datum

woensdag 28/1, donderdag 29/1, vrijdag 30/1, zaterdag 31/1, zondag 1/2, maandag 2/2, dinsdag 3/2

genre

Animatie (2) , Avontuur (1) , Drama (1) , Drama/Kom. (1) , Familiefilm (1) , Komedie (1) , Muziek (1)

zoek bioscoop

binnenkort in de zalen

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden