Another Year

Drama 2u9, 2010

van
Mike Leigh
cast
Jim Broadbent, Lesley Manville, David Bradley, Ruth Sheen, Phil Davis, Imelda Staunton, Peter Wight
oorsprong
Groot-Brittaniƫ
website
www.anotheryear.be/
Bekijk de trailer van deze film op Cinebel
Another Year 1

Over Another Year

Met titels als Naked, Secrets & Lies, Vera Drake en Happy-Go-Lucky werpt Brits filmmaker Mike Leigh al jaar en dag een blik op de microkosmos van het gewone volk. Toegegeven: het ene personage is een wegvluchtende verkrachter en het andere een clandestiene aborteuse, maar het draait Leigh vooral om de kleine dingen des levens.
Dat is ook zo in zijn nieuwste prent. Protagonisten zijn Tom en Gerri (ja, die grap wordt een paar keer gemaakt), een koppel op leeftijd dat in vergelijking met hun vrienden best gelukkig is. De mensen die ze regelmatig over de vloer krijgen zijn namelijk niet bepaald uithangborden voor een 'hoe ga ik tevreden door het leven'-campagne. Zowel Gerri's collega Mary als Toms voormalige schoolmakker Ken faalden in de liefde en zochten daarom in heil in drank en sigaretten.
Nee, je kan niet raden hoe dit relaas afloopt. Leigh is immers geen emotionele charlatan Ć  la Woody Allen in de winter van zijn bestaan. Het verhaal kabbelt voort zoals het echte leven en van happy ends en dei ex machina is geen spoor te ontdekken. Sober doch effectief camerawerk en spartaans maar emotioneel gitaargetokkel ondersteunen het indrukwekkende acteerwerk van de door Leigh-regulars Jim Broadbent en Ruth Sheen aangevoerde ensemblecast. (Een prijs trouwens voor degene die alle Harry Potter-acteurs terugvindt.)
Grootste punt van kritiek op het oeuvre van Leigh is de ietwat denigrerende toon. Denk nu niet dat we het over een Man bijt hondachtige 'laten we Jan met de pet te kakken zetten'-aanpak hebben, maar het valt op dat de cineast het niet kan laten om de kleine kantjes van zijn personages net iets te duidelijk in de verf te zetten. Zo zit de vadsige Ken ontzettend overdreven aan zijn sigaretten te lurken, van zijn pinten te drinken en te schrokken.
Ironisch genoeg lijkt Leigh deze karaktertrek ditmaal te verpersoonlijken in zijn twee hoofdpersonages, die vaak bedenkelijk naar elkaar zitten te gluren wanneer een van hun vrienden andermaal zijn of haar miserie zit te bezingen.
Spiegeltje, spiegeltje?

woord Steven Tuffin
Another Year 2 Another Year 3 Another Year 4 Another Year 5 Another Year 6 Another Year 7 Another Year 8 Another Year 9 Another Year 10 Another Year 11

Synopsis Another Year

Therapeute Gerri en haar man, geoloog Tom, wonen in een rustige Londense buitenwijk. Ze zijn gezond, gelukkig en liefdevol getrouwd, maar weten heel goed dat veel mensen minder fortuinlijk zijn. Zoals Gerri's collega Mary, die zichzelf voortdurend aanpraat dat ze niet gebukt gaat onder haar desastreuze liefdesleven. Zolang ze een wijntje kan drinken, een autootje kan kopen en nog een wijntje kan drinken is er niets aan de hand. Joe, het enige kind van Gerri en Tom, lijkt zich geen zorgen te maken, maar dat hij dertig en single is terwijl zijn vrienden al gesetteld zijn, ontgaat zijn ouders niet. Of neem Toms jeugdvriend Ken, een onbehouwen kerel die in zijn eenzaamheid volledig vergeet voor zichzelf te zorgen. Gerri en Tom bieden graag een luisterend oor en warme huiselijkheid, maar hun hulp en vriendschap kent ook grenzen. In vier seizoenen toont Another Year het leven in al haar eenvoud en complexiteit. De miserie en de humor, in zomer en winter, met liefdesgeluk en tegenslag, hoop en wanhoop. En zelfs de dood, want ook die houdt zich niet afzijdig in dit innemend subtiele verhaal van een meesterlijk verteller.

      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Another Year

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

Programmatie Another Year

Release datum: 22/12/2010

meer Drama

DM.city Antwerpen film


zoek op sterren


datum

zaterdag 24/1, zondag 25/1, maandag 26/1, dinsdag 27/1, woensdag 28/1, donderdag 29/1, vrijdag 30/1

genre

Animatie (2) , Avontuur (1) , Drama (1) , Drama/Kom. (1) , Familiefilm (1) , Komedie (1) , Muziek (1)

zoek bioscoop

binnenkort in de zalen

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden