ParaNorman

Animatie 1u33, 2012

van
Sam Fell, Chris A. Butler
cast
Casey Affleck, Leslie Mann, Anna Kendrick, John Goodman, Jodelle Ferland, Kodi Smit-McPhee, Christopher Mintz-Plasse, Bernard Hill
oorsprong
Verenigde Staten
website
paranorman.com/
Bekijk de trailer van deze film op Cinebel
ParaNorman 1

Over ParaNorman

'Onverwacht ontwapenende personages en een stevige portie subversieve humor.'

Of het nu gaat om de artisanale tekenfilmtechnieken van het onlangs gerestaureerde Lady en de Vagebond, of de plasticine poppetjes in het Aardman-meesterwerk Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, of de digitale krullen van de protagoniste uit het niet al te beste Brave: animatie blijft iets inherent magisch hebben.
Dat zette het jonge stop motion-bedrijfje Laika enkele jaren geleden dubbel en dik in de verf met Coraline, een fantastisch bizar sprookje naar het gelijknamige tienerboek van fantasy-goeroe Neil Gaiman over een ongelukkig meisje dat een doorgang naar een geïdealiseerde versie van haar bestaan vindt. Het sfeervolle eindresultaat blonk niet alleen uit door het aparte verhaaltje, maar ook vanwege de door Henry The Nightmare Before Christmas Selick bewaakte beelden.
Ook ditmaal scoort Laika hoog in de categorie 'oogsnoep'. De gesimuleerde camerabewegingen knipogen op coole wijze naar de geforceerde standpunten van vroege griezelklassiekers als Dracula, Frankenstein en The Wolf Man. De schokkerigheid van de nog steeds moeizame animatietechniek zegent het gebeuren ironisch genoeg met een vitaliteit die zijn digitale soortgenoten vaak missen. En het levendige kleurenpalet en de knutselachtige speciale effecten bezorgen de tovermomenten iets, euh, betoverends.
En ook op verhalend gebied stelt Laika wederom niet teleur. Deze zowel letterlijk als figuurlijk originele geschiedenis draait rond ene Norman, een niet al te bijster populaire puber uit een gat in de Verenigde Staten. De reden van zijn gebrek aan succes: hij ziet en communiceert met de doden. Maar dan blijkt dat zijn gave wel eens de redding van zijn dorp zou kunnen betekenen.
'Buitenissigheid boven!' moeten de makers gedacht hebben. Naast voorspelbare - maar warmhartige - verwijzingen naar horrorfavorieten als Halloween en Friday the 13th krijg je ook te maken met onverwacht ontwapenende personages, een expliciete doch grondig genuanceerde zedenles en een stevige portie subversieve humor. Niet slecht voor een zogenaamd kinderfilmpje!

woord Steven Tuffin
ParaNorman 2 ParaNorman 3 ParaNorman 4 ParaNorman 5 ParaNorman 6 ParaNorman 7 ParaNorman 8 ParaNorman 9 ParaNorman 10 ParaNorman 11 ParaNorman 12 ParaNorman 13 ParaNorman 14 ParaNorman 15 ParaNorman 16 ParaNorman 17 ParaNorman 18 ParaNorman 19 ParaNorman 20 ParaNorman 21 ParaNorman 22 ParaNorman 23 ParaNorman 24 ParaNorman 25 ParaNorman 26 ParaNorman 27 ParaNorman 28 ParaNorman 29 ParaNorman 30 ParaNorman 31 ParaNorman 32 ParaNorman 33 ParaNorman 34 ParaNorman 35 ParaNorman 36 ParaNorman 37

Synopsis ParaNorman

Norman is een paranormal begaafde tiener, die met de doden kan praten. Wanneer het stadje waarin hij woont wordt aangevallen door zombies, is hij de enige die iets kan doen. Om de bewoners te redden moet hij niet alleen zombies zien te verslaan, maar ook geesten, heksen en idiote volwassenen!

      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over ParaNorman

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

Programmatie ParaNorman

Release datum: 22/08/2012

meer Animatie

DM.city Antwerpen film


zoek op sterren


datum

zondag 1/2, maandag 2/2, dinsdag 3/2, woensdag 4/2, donderdag 5/2, vrijdag 6/2, zaterdag 7/2

genre

Animatie (2) , Drama (3) , Drama/Kom. (1) , Familiefilm (1) , Komedie (3) , Muziek (1)

zoek bioscoop

binnenkort in de zalen

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden