Little Ethiopia

Ethiopisch

Little Ethiopia
© Maité Thijssen
Kenmerken
KeukenEthiopisch
SpecialiteitVegetarisch
Accommodatie menu is beschikbaar in het Nederlands, kindvriendelijk
Mogelijkheden vegetarische maaltijd
Prijzen
Budget €Menu van de chef: €25
Voorgerecht €3,50 tot €5,50
Hoofdgerecht €8 tot €15
Nagerecht € tot €
American Express Bancontact Maaltijdcheques Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 18:00 tot 22:30
di gesloten
wo van 18:00 tot 22:30
do van 18:00 tot 22:30
vr van 18:00 tot 22:30
za van 12:00 tot 15:00 en van 18:00 tot 23:00
zo van 12:00 tot 15:00 en van 18:00 tot 23:00

Over Little Ethiopia

Wie Afrika als één groot continent ziet waar droogte en hongersnood heersen mag zich verbazen dat er ook landen zijn waar lekker gegeten wordt. Neem nu Ethiopië in Oost-Afrika, dat zich voor het grootste deel uitstrekt over het relatief vruchtbare Ethiopische Hoogland. Het is de bakermat van de arabicakoffie, er wordt aan wijnbouw gedaan en er is een bloeiende groenteteelt. Ethiopië is de voedingsbodem voor een van de oudste en interessantste keukens van Afrika. Interessant omdat ze Afrikaanse, Arabische en christelijke invloeden combineert. De gerechten zijn bekend om hun warme kruidige smaak. Ze zijn een mix van lokale ingrediënten die op smaak gebracht zijn met Arabische en Indiase kruiden en specerijen zoals look, gember, kruidnagel, kaneel, kurkuma en kardemom. Een van de belangrijke smaakmakers is berberesaus, een mengsel van verschillende kruiden en specerijen, te vergelijken met de curry of de garam masala van de Indiërs. Elke familie heeft haar eigen mengsel. De basis is rode peper en fenegriek, waaraan kardemom, kruidnagel, gember en zout worden toegevoegd. Nog een belangrijk kruidenmengsel is mitmita op basis van scherpe chilipepers, eveneens kardemom, look en zout, soms ook komijn of gember. Ook interessant is dat de helft van de Ethiopische bevolking Koptisch is. Ze vormen een van de oudste christelijke bevolkingsgroepen van Afrika. Die hanteert nog strenge vastenregels, ze vasten tot 56 dagen per jaar, waardoor er vele vegetarische gerechten ontstonden.
Ik geef het mee als introductie voor het enige Ethiopische restaurant van Antwerpen: Little Ethiopia. In het interieur contrasteren de Afrikaanse schilderijen, tekeningen, foto's en gebruiksvoorwerpen met het klassieke bistromeubilair en de lambriseringen met ingewerkte spiegeltjes. De okerkleurige muren en de vrolijke Ethiopische volksmuziek versterken de Afrikaanse sfeer. De menukaart telt een 25-tal gerechten met prijzen die variëren van €3,50 voor een warm voorgerechtje met kip tot €8 voor zowat alle vegetarische hoofdgerechten tot €12 voor Kaey Wat (dun gesneden rundvlees gestoofd in berberesaus en een mengeling van kruiden) en €13 voor Ye-doro Wat (gemarineerde kip). Menu's heb je voor €16 (zes gangen vegetarisch), €18 (vier gangen vis of vlees met groenten) en €20 (vier gangen vlees). Het menu Little Ethiopia (€25) wordt mijn keuze. Het is een introductie tot de Ethiopische keuken en bevat 10 kleine gerechtjes die in een messob worden geserveerd, een geweven mand belegd met een injera, een sponsachtige pannenkoek met een wat zure smaak. Mes en vork zijn er niet, enkel voor wie dat echt wil. Je neemt het eten, zoals in Ethiopië, met de injerapannenkoekjes waarvan je handzame stukken scheurt. Het aperitief (€6,5) is een combinatie van honingwijn (Tej), gin en amaretto. Het is mierzoet en slaat meteen alle smaakpapillen plat. Het Ethiopische St. Georgesbier (€3,60) is de betere dorstlesser en maaltijdbegeleider. De maaltijd start met een kommetje gevuld met gekookte granen en geklaarde boter: het heeft weinig verfijning. Daarna volgt een soepje van plat gekookte linzen met prei, selder en platte peterselie. Pas dan komt de messob gevuld met de tien kleine gerechtjes. Het is een mix van groenten-, vlees- en visbereidingen. Het opscheppen van de gerechtjes met de stukjes pannenkoek vergt wat handigheid, maar lukt vrij snel. Van de tien gerechten zijn dit de smakelijkste: Gomen Be-Siga, een combinatie van blokjes gebakken rundvlees met spinazie, gember, knoflook en uien; Ye-Misir Wat, pittige rode linzen gestoofd in een berberesaus; Fosolia, licht gekruide sperziebonen met wortelen en uien in een tomatensaus; Ye-Doro Wat, kippenbout gemarineerd in citroensap en knoflook met uien, tomaten en rozemarijn en Ye-Alicha Wat, gehakt en gestoofd rundvlees in een saus van ui, kruiden en geklaarde boter. Het zijn eerlijke en smaakvolle bereidingen waarvoor je niet avontuurlijk moet aangelegd zijn. Ze komen bovendien met de glimlach op tafel.

Eerlijke en smaakvolle bereidingen aan zachte prijzen

woord Marc Declercq
(16/05/2012)
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Little Ethiopia

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Little Ethiopia

buurt: Historisch centrum
Zirkstraat 8
2000 Antwerpen
Tel: 03/336.22.93

www.little-ethiopia.be

toon kaart


meer Ethiopisch

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden