Exki

Internationaal

Exki
© Maité Thijssen
Kenmerken
KeukenInternationaal
SpecialiteitVegetarisch
Accommodatie ontbijt, kindvriendelijk
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Voorgerecht €3,50 tot €4,45
Hoofdgerecht €5,95 tot €7,45
Nagerecht €1,50 tot €3,85
Bancontact Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 07:30 tot 20:00
di van 07:30 tot 20:00
wo van 07:30 tot 20:00
do van 07:30 tot 20:00
vr van 07:30 tot 20:00
za van 09:00 tot 20:00
zo van 10:30 tot 18:00

Over Exki

Exki profileert zich als een gezonde fastfoodketen met aandacht voor duurzame ontwikkeling, vermindering van de ecologische voetafdruk, fairtrade- en biologische producten. De van oorsprong Belgische keten legt de nadruk op een evenwichtige samenstelling van haar bereidingen, kiest voor verse producten en kan voor de ontwikkeling van haar gerechten beroep doen op groentekok Frank Fol. Exki blijkt een succesverhaal. De keten opende in haar ondertussen 12-jarige bestaan al een 60-tal vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Luxemburg. Ik trek naar het Exki-restaurant op de De Keizerlei. De groene huiskleur en de wortel die de letter i in het woord Exki vervangt, geven een biologische perceptie. Maar als je op de menukaart kijkt is het biologische aanbod nog erg beperkt, minder dan 10 % van de ingrediënten zijn van biologische oorsprong. Dat zou volgens een persbericht van de keten in de loop van 2012 naar 30% worden gebracht. Je kunt alle gerechten ter plaatse opeten of meenemen. Vandaar dat er steeds twee prijzen zijn geafficheerd: voor 'eat in' en voor 'take away'. Ter plaatse eten kost je gemiddeld 40 eurocent meer. Voor dat extra bedrag krijg je een tafel en stoel en een 'niet duurzaam' plastic bestek. De verkoop is afgestemd op zelfbediening, met uitzondering van de bereide gerechten en warme dranken. Broodjes en slaatjes zijn verpakt in plasticfolie en plastic bakjes en liggen uitgestald in een open koelkast. Een aantal van die gerechten kunnen worden opgewarmd in de beschikbare microgolfoven. Warme bereidingen zijn verpakt in houten bakjes en worden via een warmteplaat op temperatuur gehouden. Ik besluit als voorgerecht een slaatje te nemen dat de Italiaanse naam piana draagt (€6,35) en als hoofdgerecht een warme bereiding van het buffet dat samaria heet (€6,75). Met een half litertje Bru (€1,75) betaal ik €14,85. Het is net middag, maar het restaurant biedt nog vrij veel plaats. Wat meteen opvalt is de vuile vloer, met zand dat de passanten meenemen van de straat in aanleg maar vooral ook met etensresten. Ook de volle vuilnisbak waar plastic en leeggoed na de maaltijd in gekieperd worden, is niet aantrekkelijk. En dan moet de middagrush nog beginnen! Mijn vegetarisch piana-slaatje is een combinatie van rigatonipasta, gegrilde groenten, feta, tomaten, basilicumcoulis, fijngesneden salade en notensla. Op de tweetalige ingrediëntenlijst op de verpakking staan nog meer ingrediënten vermeld, waarbij de Franse versie uitgebreider is dan de Nederlandstalige. Ik ben teleurgesteld: het aandeel gegrilde groenten bestaat uit slechts enkele snippers paprika, courgette, ui en aubergine die een gegrilde smaak ontberen. Ze lijken eerder gestoofd. Het aandeel rigatonipasta, omvat zowat 1/3 van het gerecht. De pasta is tussen zacht en beetgaar. De sla is fijn gesnipperd en goed vers. Her en der liggen nog wat kruimels feta. Ik mis textuur in het geheel en vooral de onderscheiden smaken van de verschillende ingrediënten. Wat overheerst is een betrekkelijk zoute smaak die snel verveelt. Ik eet alle groenten op en laat meer dan de helft van de pasta staan. Over naar samaria. Het is een compositie van opnieuw pasta, nu fijne en zachtgekookte rosmarinopasta die lijken op rozemarijnnaaldjes, met stukjes courgette bedekt met fijngehakt lamsvlees met een saus van biotomaat en feta. Het gerecht is verpakt in een houten bakje belegd met bakpapier. De ingrediënten hebben bijna allemaal een romige textuur, ook de courgette heeft zijn knapperigheid verloren. De smaakbalans tussen de verschillende ingrediënten is meer uitgesproken. Dit is het lekkerste van de twee. Omdat ik eerst de salade eet koelt het warme gerecht af. Als ik eraan begin is het niet meer in-warm, maar toch nog voldoende warm om ervan te genieten. Conclusie: een saai slaatje en een lekker hoofdgerecht, allebei op basis van verse ingrediënten, en ruim voldoende om de rest van de namiddag door te komen.

Gezonde fastfood met gemengde gevoelens

woord Marc Declercq
(6/06/2012)
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Exki

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Exki

buurt: Statiekwartier
De Keyserlei 20
2000 Antwerpen
Tel: 03/234.96.46

www.exki.be

toon kaart


meer Internationaal

Meest bekeken resto's

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden