Au Vieux Port

Belgisch-Frans

Au Vieux Port
© Greetje Van Buggenhout
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
SpecialiteitBistrokeuken
Prijzen
Voorgerecht €16 tot €23
Hoofdgerecht €22 tot €45
Nagerecht €8 tot €12
American Express Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
di van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
wo van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
do van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
vr van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 21:30
za gesloten
zo gesloten

Over Au Vieux Port

Het eerste telefonische contact met een restaurant is meestal een goede graadmeter van de hartelijkheid van bediening. Bij mijn reservatie in het restaurant Au Vieux Port, rond half zes 's avonds, belandde ik bij een man die het vertikte om een plaats te reserveren en me sommeerde om een half uur later terug te bellen. Hij zou het dan wel uitleggen, zei hij erbij. Een normaal mens zou niet meer terugbellen, maar ik ben van het vasthoudende type. Ik belde exact een half uur later terug en kreeg iemand anders aan de lijn die wel van goede wil was. Mijn beklag over zijn collega kreeg snel een staartje. De man in kwestie belde me nog geen drie minuten later gecrispeerd terug, maar bood snel zijn verontschuldigingen aan. Als ik een dag later in het restaurant arriveer wachten drie kelners me op. Au Vieux Port is een van die eethuizen waar vele van mijn collega's wild van zijn. Ongelijk hebben ze niet. Het heeft allemaal te maken met de nostalgische bistrosfeer die hier van interieur tot gerechten tot in de perfectie is uitgewerkt. Bovendien werkt hier een chef die zijn klassiekers kent. Als je je wekenlang aan slechte voorbeelden van de hedendaagse clichékeuken vol liflafjes hebt gelaafd, dan wil je wel eens écht eten op je bord. Zoals paling in 't groen, een kaas- of een garnaalkroket die volgens de regels van de kunst is klaar gemaakt, een tarbot met een luchtige mousselinesaus, of een carpaccio maar dan van goed gemarmerd en gerijpt simmentalerrund of een goede steak tartaar. Je vindt ze allemaal op de kaart van Au Vieux Port. Een aantal gerechten, zoals gebakken zeetong, gebraden zwartpootkip en fazant, worden voor de ogen van de klant versneden in de zaal. Ook dat is bijna vergane glorie, maar prachtig om het vakmanschap te zien waarmee het mes wordt gehanteerd en de bereiding in een mum van tijd netjes gefileerd of getrancheerd op de borden ligt. Goedkoop is het hier allemaal niet, maar kwaliteit laat zich betalen. Het publiek is ook wat ouder. Ik zie die middag havenbazen, zakenlui, uitgelaten senioren en amoureuze vijftigers. Ik weet dat de chef in het wildseizoen zijn duivels kan ontbinden en laat me leiden door de suggesties: kroketjes met fazant (€18) en civet van haas (€26). Ik neem er ook een halve fles spuitwater bij, die me €10 kost, wat toch duur slikken is voor water, en een glas Pouilly Fumé (€8) als aperitief. De twee fazantkroketjes die arriveren hebben een brosse korst en een gloeiend hete stevige vulling met kleine stukjes fazant en een fijne wildsmaak. Ze liggen op een brunoise van gestoofd witloof met een krachtige bruine jus. De civet van haas is hier een klassieke hazenpeper van de bout en de voorpoot, die in twee gangen wordt geserveerd. Eerst de langzaam gegaarde hazenbout waarvan het vlees in draadjes van het been komt, met een krachtige flink gekruide saus met sjalotjes, bospaddenstoelen en spekjes en een appeltje gevuld met veenbessen. Knolselderpuree, knolselderchips en Dauphiné-aardappelen verruimen de rijkdom van de bereiding. De voorpoot arriveert wat later in een ovenkommetje met het garnituur van de civet. Tot tweemaal toe wordt me door de ijverige kelners een nieuwe portie warme Dauphiné-aardappelen aangeboden. Er wordt nog een fles Côtes du Rhône Villages 1999 ontkurkt van het huis J. Paumel die nog verrassend veel fraîcheur heeft en waarvan ik mezelf twee glazen schenk, wat de rekening met €16 verhoogt. De koffie wordt me, zonder dat ik om koffie heb gevraagd, aangeboden. Ik klok af op €78 en wandel met een bijzonder smakelijke nostalgische maaltijd achter de kiezen huiswaarts.

Nostalgische bistrosfeer die van interieur tot gerechten tot in de perfectie is uitgewerkt

woord Marc Declercq
(7/12/2011)
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Au Vieux Port

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 2
 
  3/5

 
  1/5

Thomas - 7/10/14 11:43

Arrogante bediening, veel te duur (29 euro voor een vol-au-vent met 1 stukje zwezerik), m'-as-tu vu. Na veelbelovende commentaren, een echte afknapper.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Cools - 22/01/14 13:49

Als er een definitie moet gezocht worden voor het woord 'perfecte brasserie' dan is het deze zaak wel. Proficiat! Niet goedkoop, maar de kwaliteit is dan ook moeilijk te evenaren. Nergens kan je die authentieke sfeer en service vinden.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Au Vieux Port

buurt: Het Eilandje
Napelsstraat 130
2000 Antwerpen
Tel: 03/290.77.11

toon kaart


meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb resto | film | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden