Vina Clara

Belgisch-Frans

Vina Clara
© Maité Thijssen
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
Accommodatie tuin
Prijzen
Voorgerecht €13 tot €27
Hoofdgerecht €24 tot €38
Nagerecht €9 tot €13
Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 18:30 tot 21:00
wo van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 21:00
do van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 21:00
vr van 12:00 tot 14:00 en van 18:30 tot 21:00
za van 18:30 tot 21:00
zo gesloten

Over Vina Clara

Restaurants die in no time in de belangstelling verschijen en daar ook blijven zijn zeldzaam. Soms is het avontuur al na een jaar over. Of zit de chef zo gevangen in zijn formule dat zijn creativiteit uiteindelijk wordt gesmoord. Langzame groeiers die erin slagen om jaar na jaar aan maturiteit te winnen zijn dan ook meer regel dan uitzondering, hoewel dat in deze financieel barre tijden geen sinecure is. Restaurant Vina Clara is zo'n langzame groeier die lokaal een trouw publiek heeft opgebouwd, maar buiten de stadsgrenzen een onbekende blijft. Maar dat kan veranderen. De souschef is er ondertussen chef geworden en de eigenaar heeft de taak van souschef opgenomen. Ik herinner me een eerste bezoek nu toch al bijna vijf jaar geleden waarbij ik niet overdonderd werd. Zou dat nu wel gebeuren? De avond dat ik er naartoe trek wordt net het nieuwe menu gelanceerd en kan je voor het eerst ook à la carte kiezen. De praatgrage eigenares vertelt het me honderduit. Ze heeft er ook de tijd voor: de hele avond ben ik de enige klant. Het zijn inderdaad barre tijden.
Tot voor kort was in het restaurant enkel een driegangenmaandmenu beschikbaar (€35) en een carteblanchemenu in drie versies (4 gangen €56, 5 gangen €74 en 6 gangen €89). Om de klanten een ruimere keuze te geven werden de menu's aangevuld met 7 voorgerechten en 5 hoofdgerechten. Ik fungeer ongewild als proefkonijn als ik een voor- en hoofdgerecht van de kaart kies. Het is de eerste keer dat ze op tafel komen. Ik heb nog meer eerste edities van gerechten op mijn bord gekregen en niet zelden waren ze onaf. Ik ben benieuwd of dat hier ook het geval is.
De naam van het restaurant is een vertaling van de naam die het van de vorige eigenaar kreeg: Klare Wijn. De combinatie wijn en spijs wordt hier ernstig genomen. Hoewel de eigenares geen wijnopleiding heeft, stelde ze een mooie kaart samen met interessante flessen onder de 30 euro. De huiswijnen worden aan €4 per glas geschonken en ze zijn wat betreft prijs-kwaliteit dik in orde. Ik start met een Zuid-Afrikaanse chenin blanc Groot Geluk als aperitief. Het is een sappige wijn met wat kruisbessen in de neus en tropisch fruit in de mond en ondanks de matige intensiteit een geschikt aperitief. Er wordt een hapje bij geserveerd van bulgur, tempura van softshellkrab en een bouillon van tonijn. Het is een combinatie van romige en krachtige smaken, terwijl ik van een hapje vooraf frisheid verwacht om de spijsvertering op gang te brengen. Het voorgerecht (€20) bestaat uit krokant gebakken zwezeriken van onberispelijke kwaliteit met een koud garnituur van suikersla, slangenradijs, platte peterselie en kerstomaten. Zo'n koude kerstomaat na een stuk warme zwezerik is toch een grote temperatuurschok. Ik stel de eigenares voor om lauwe kerstomaten te serveren en dat voorstel gaat meteen naar de keuken. In het glas komt een frisfruitige Zinfandel met wat zoete pruim in de neus en cacao en peper in de mond die er uitstekend bij past. Het hoofdgerecht (€26) is een combinatie van de borst en het boutje van zwartpootkip uit de Landes, een kip waarvan het vlees structuur heeft, met erbij een kroketje gevuld met het smeuïge vlees van de bil, romige wortelpuree, een wortelcrème en jonge wortelen die nogal kwistig gekruid zijn. Ik drink er een Spaanse Casa Safra 2004 bij uit Alicante, een intense wijn met volop gekonfijt fruit, pruimen, vanille en een mooie kruidigheid. Een goed gemaakte sabayon met oude madera en huisgemaakt vanille-ijs (€9) sluit deze toch wel geslaagde maaltijd af. De degelijke reputatie van Vina Clara mag nu wel een groeischeut krijgen.

'Een trapje hoger met uitgebreide menukaart en uitstekende keuken'

woord Marc Declercq
(24/10/2012)
      mail Mail een vriend      print Printversie

Geef jouw mening over Vina Clara

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 6
 
  4/5

 
  5/5

John en Ria - 18/09/14 12:24

Wij aten een menu van 3 gangen (35 euro), dronken champagne van een bekend merk (jakart?) (8 euro voor 1 glas) en namen een fles wijn (20 euro). Het was allemaal zeer lekker. en wij vonden het zeer goede prijzen helemaal niet duur voor een toprestaurant. Lieve bediening ook.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Devlieger - 4/08/14 14:19

Afgelopen maand gaan eten in Reims bij Lallemand (***) en Le Millenaire (**). Mijn verbazing was dan ook groot dat Vina Clara vooralsnog nog geen ster(ren) heeft. Alhoewel de inrichting eerder sober was, waren de gerechten dit zeker niet. Een absolute topper die zeker de vergelijking met bovengenoemde restaurants kan doorstaan. Als ze deze lijn aanhouden horen ze zeker thuis in het rijtje van absolute Belgische toprestaurants met een gegrilde rundsvleesbereiding die zijn gelijke niet kent.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Scheldeman Hugo - 10/06/14 16:42

Vorige week gaan dineren. Door het mooie weer konden we buiten eten in de tuin. Zeer rustig zitten daar zonder straatlawaai. We zijn ginliefhebbers dus toch wat wantrouwig eerst ten opzichte van hun huisbereide gin, maar deze is wel goedgekeurd, mooi fris. Top! We namen 3 gangen degustatiemenu en dit was ook een voltreffer.Mooie bereidingen en mooie smaakcomibaties. over de bediening ook niets dan positiefs, zeer vriendelijk en bekwaam. mijn gezelschap en ikzelf zijn zeer tevreden huiswaarts gekeerd. We kunnen dit restaurant zeker aanraden voor fijnproevers.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

Rudy van Mechelen - 2/05/14 21:41

Zeer goede ervaring. We kozen voor het degustatiemenu van 4 gangen. Alles werd mooi verzorgd gepresenteerd, zeer fijne keuken, degelijke en vriendelijke uitleg van zowel de gerechten als de aangepaste wijnen. We namen de suggestie van het huis om af te sluiten met een combinatie van rum en chocolade, geen spijt van gehad! Mooi! Negatief puntje: we hebben even moeten zoeken naar een parkeerplaats.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Simon - 24/02/14 15:10

Ik ga het kort houden. Deze zaterdag gaan eten met 4 vrienden. Geen hippe, trendy zaak maar oerdegelijke keuken. Dit restaurant is de terechte winnaar van de gouden vork. Mooie combinaties, verse producten, betaalbare wijnkaart en attente bediening. Prijs-kwaliteit zeker in orde. Meer moet dan niet zijn. Proficiat!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Bruno Desmet - 12/01/14 15:25

Een onvergetelijke ervaring! We namen de 5 gangen degustatiemenu met aangepaste wijnen en dit was naar onze mening sterrenniveau! Een extra pluim voor de bediening. We sloten af met een combinatie van chocolade en rum, de kers op de taart! Een aanrader voor iedereen die verfijnd wilt dineren.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Vina Clara

Karel De Preterlei 210
2140 Borgerhout
Tel: 03/236.13.82

www.vinaclara.be

toon kaart


meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb resto | agenda | shopping | DM.City Brussel | DM.City Leuven | DM.City Antwerpen | DM.City Gent | DM.City
Contact
Redactie: 02/454.26.36, redactie@dmcity.be, Advertenties: 02/454.26.26, DM.City
Andere sites van De Persgroep Publishing
hln.be - demorgen.be - 7sur7.be - regiojobs.hln.be - goedgevoel.be - nina.be - DM.City Brussel - DM.City Leuven - DM.City Antwerpen - DM.City Gent - AutoTrack - dieetlijn.be - expertminceur.be - persgroep.be - ad.nl - volkskrant.nl - trouw.nl - parool.nl
Copyright © 2014 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden